A VMH ad otthont a X. Országos Néptáncversenynek

by franciska

A X. Országos Néptáncverseny első napján jártunk március 22-én a Vörösmarty Művelődési Házban, ahol sok szervezési feladatot kaptak a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium pedagógusai, szaktanárai.  

Két napra néptáncosok foglalták el a VMH összes termét, akik izgatottan készültek arra, hogy bemutassák pár perces néptáncukat.

Hét szakgimnázium részvételével,  116 táncos produkciójával kezdődött el a  Vörösmarty Művelődési Házban a X. Országos Néptáncverseny. Az esemény fővédnöke, gróf Károlyi Lászlóné is megjelent a versenyen, illetve jelen volt még  Bíró Zoltán alpolgármester, a Dunakeszi Tankerületi Központ képviseletében pedig Szabóné Forgács Gabriella, a Dunakeszi Tankerületi Központ igazgatója és dr. Terék József, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett népzenész, zeneszerző, népzenekutató, Pest vármegye kulturális szakreferense vett részt az eseményen. Cseri-Matus Csilla, a szervező Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium igazgatójaként nyitotta meg az országos rendezvényt, a táncosokat pedig gróf Károlyi Lászlóné, Erzsébet asszony köszöntötte.

Dr. Terék József, az Érik a ropogós cseresznye című fóti népdaloskönyv szerkesztője pár gondolatot osztott meg a közönséggel a megnyitó eseményen.

„2 hónappal ezelőtt itt mutattuk be az Érik a ropogós cseresznye című fóti népdaloskönyvet. Pálfy Gyula népzenekutató életének nagy részét  Fóton töltötte, Martin György néptánckutatónak a segítőjeként is dolgozott. 1979-ben fejezte be azt az egyedülálló fóti népzenekutató munkát, amelynek eredményeként januárban, a magyar kultúra hetén mutattuk be a már említett fóti népdaloskönyvet. A 70-es években neki még az utolsó adatközlőket sikerült megszólítania, azt a munkát végezte el Fóton,  amit Bartók Béla után senki más nem folytatott” – mondta Terék József, aki beszéde után saját szerzeményével, Pest vármegye verbunkjával nyitotta meg a nívós rendezvényt.

A kétnapos programot háromtagú versenybizottság bírálja, melynek elnöke Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, a Népművészet ifjú Mestere, Örökös Aranysarkanytús Táncos, Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus. A zsűri további tagjai:  Németh Ildikó, a Népművészet ifjú Mestere, Örökös Aranygyöngyös Táncos, a Magyar Állami Népi Együttes „Örökös tagja”, Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus és Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckarvezetője és szólistája, a Népművészet ifjú Mestere, Örökös Aranygyöngyös Táncos, Harangozó Gyula-díjas, Junior Príma díjas táncművész, koreográfus.

 

Az országos versenyen részt vevő szakgimnáziumok:

Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium

Miskolci Bartók Béla Zene-és Táncművészeti Szakgimnázium

Kecskeméti Kodály Zoltán Énekzenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona

Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum

Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium

A néptáncverseny zenekara a Bürkös zenekar.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább