Fóti hungarikum – mondja a somlói galuskáról az egyik helyi cukrászda tulajdonosa. A széles körben kedvelt desszert megalkotása szorosan összefügg egy fóti cukrászmester, Szőcs József Béla nevével. A történetnek mi is utánajártunk.
Az 1950-es évek végén a Gundel Étterem főpincére, Gollerits Károly újításként adta be a somlói galuskát. A megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud-ban töltött tanulóévek után került a Gundelbe.
Az új desszert az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon nagy sikerrel szerepelt, elhozta a szakmai díjat is. A nevét Szőcs úr adta, mégpedig a fóti Somlyó hegyről, melynek közelében később a saját cukrászdája is működött.
Brüsszelben azonban véletlenül lehagyták az ipszilont a díjnyertes somlyói galuska nevéből. Így történt, hogy a világhírű édesség somlói galuska névvel írta be magát a gasztronómia nagykönyvébe.