A somlói galuska és Fót

by bcsenge

Bármennyi legenda is él a finom desszert elnevezésének eredetéről, a fóti az igaz. Ámde ez a történet nem csak egy sokat emlegetett legenda. A névadás ugyanis egy földrajzi helyhez kapcsolódik, mégpedig a Budapesttől alig huszonöt kilométerre, a Gödöllői-dombvidék peremén magasodó Somlyó-hegyhez.

A többféle magassággal is emlegetett, valójában 288,5 méter magas, fokozottan óvott Fóti-Somlyó a „keresztszülő”, a kedvelt édesség megalkotása pedig szorosan összefügg egy fóti cukrászmester, Szőcs József Béla nevével.

Az 1950-es évek végén a Gundel Étterem főpincére, Gollerits Károly újításként adta be a somlói galuskát. A megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud-ban töltött tanulóévek után került a Gundelbe.

Az új desszert az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon nagy sikerrel szerepelt, elhozta a szakmai díjat is. Brüsszelben azonban véletlenül lehagyták az ipszilont a díjnyertes somlyói galuska nevéből, így történt, hogy a világhírű édesség somlói galuska névvel írta be magát a gasztronómia nagykönyvébe. Az elnevezés pedig vitathatatlanul Szőcs József Bélához kapcsolódik, közvetetten pedig a fóti Somlyó-hegyhez, amelynek közelében később a cukrászmester saját cukrászdája is működött.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább