A legmenőbb éttermeknek szállít a tizenéves fóti paradicsomtermesztő

by Karakai Ildikó

Tizenhárom éves kora óta foglalkozik paradicsomtermesztéssel Fóton Mayer Tamás. A most 17 éves fiú a Rosensteintől az óbudai Aumon át a tatabányai Platánig az ország legmenőbb éttermeinek szállít – írja a NL Café. A beszélgetésből kiderül az is, hogy Tamás nemrég beszállt a BBM Seeds 4 Hope programjába is, összefogásuknak köszönhetően munkához juthatnak az átmeneti szállókon élő hajléktalan emberek. 

Az egész úgy indult, hogy Tamás az édesanyjától kapott palántákat. Kezdetben egy budapesti balkonládában nevelgette őket, de aztán megszerette a dolgot és nagyra váltott – meséli a NLCafénak. Egy dunántúli termesztőtől vásárolt többféle magot. Voltak kudarcai és sikerei is, az egész hobbinak indult. Aztán kinőtték a paradicsomokkal az erkélyt és a lakást, akkor jött egy felajánlás Fótról: használhatják  Tomi Gyuráné Deszpot Ildikó, a mélyszegénység ellen küzdő Fóti Angyal Csapat alapítójának kertjét.

Kezdetben rokonok, barátok kapták a paradicsomot, de a harmadik évben már akkora volt a termés, hogy képtelenség lett volna elajándékozni az egészet. Akkor kezdtek éttermeknek szállítani. Első vásárlójuk a híres Rosenstein volt, ezt több menő vendéglő követte, köztük a KNRDY az Október 6. utcában és a Várban az Alabárdos. Vitt nekik kóstolót, elmondta, hogy ki ő és mik az elképzelései, ők meg elfogadták. Üzletet kötöttek vele.

Később még több lett Fóton a paradicsom, bővíteni kellett a vevőkört. Tamás újabb legendás éttermeket keresett fel – ha minden jól megy, hamarosan a Michelin-csillagos Costes Downtownnak is szállíthat. Padlizsánfajtákkal bővíti a palettát, van saját Facebook-oldala, Instagram- és Twitter-fiókja, fent van a LinkedInen és a Pinteresten és készül a weboldala is. Közben a Varga Márton Kertészeti Szakgimnáziumba jár, térképésznek és földmérőnek tanul.

A 17 éves Mayer Tamással, aki egy kis fóti kertben a menő éttermeknek termeszt paradicsomot, a NL Café oldalára kattintva olvashatják el a beszélgetést. 

Fotó: Facebook

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább