A Kopp család generációjának munkái díszítik Fótot

by Ujvári

Néhány napja tudósítottunk egy, a Kopp család 4 generációjának munkáiról szóló kiállításról. Most bemutatjuk a családot, Kopp Csaba segítségével. Ő az üvegműves család negyedik generációjának a tagja.

Dédapja Kopp Ferencz (1877-1944) 1912-ben alapította az első műhelyét még Budapesten. Róth Miksánál és Kratzmann Edénél tanult, és 7 alkalmazottal indult a munka. A második generáció, Csaba nagyapja: Kopp Ferencz (1914-1962) volt. Ő költözött át Fótra, mivel ide nősült. Az általa megnyitott Bajcsy Zsilinszky utcai épületben volt a családi műhely 2012-ig, vagyis Kopp Ferenc, Csaba apja haláláig.

A különböző generációk főbb munkái voltak, például az Országház elnöki fogadója, a lillafüredi Palotaszálló, a Dohány utcai Zsinagóga és több más Zsinagóga Budapesten és a pozsonyi Kék templom ablakai (dédapa munkái), Tázáron, Homokszentgyörgyön, Ózdon Csaba nagypapájának vannak nagyobb munkái.

Ahogyan Csaba mesélte, a munkáik a legtöbb esetben felújítások, javítások. 2008-tól 2010-ig például együtt dolgoztak édesapjával és Polyák Jánossal Marosvásárhelyen, ahol Kultúrpalota üvegtábláit restaurálták.

Mivel ma már nagyon ritkán épülnek templomok festett üveg ablakokkal, a szakmában a legtöbben felújításokat, javításokat csinálnak. Csaba a műhelyében is ilyen munkákat végez főleg. Jelenleg a szentesi református templom 20 ablakán és a budapesti Fasori evangélikus templom rózsaablakain dolgoznak.

Fóton is több helyszínen vannak üvegablakok, melyek a Kopp család különböző generációinak a munkái. A nagypapája készítette a fóti baptista imaház üvegablakait, az evangélikus templomban 30 négyzetméternyi üvegfelületet és a katolikus templomban a rózsaablakok üvegeit.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább