A Csodaszarvas a fő témája a MŰ-TEREM Rajzszakkör eheti alkotótáborának

by Karakai Ildikó

Új helyszínen, az Evangélikus Közösségi Házban tartja foglalkozásait a Kiss Eszter képzőművész-tanár és lánya, Potyók Sára MOME-hallgató által vezetett népszerű nyári tábor. Az első turnus – melyen 1 – 6. évfolyamos gyerekek vesznek részt – egyik foglalkozásán jártunk.

Ezen a napon színesebb képek készültek, mint az első nap, amikor a gyerekek nagyon ragaszkodtak a látottakhoz, nem merték elengedni fantáziájukat – mesélte Kiss Eszter. Ennek köszönhetően már nem a zöld dominált a képeken. A feladat mesebeli táj komponálása volt színes lapok felhasználásával, és már készültek álomszerű, szürrealista montázsok is.

A következő nap motívumokat gyűjtenek majd (élményeikre, fantáziájukra hagyatkozva, illetve fotó és modellek alapján), aztán ezeket – szarvast, íjat, jurtát, különböző viseleteket, ragadozó madarat – felhasználják majd az eredetmonda inspirálta képeikhez.

A csütörtök a bábkészítésé – a síkbábokat majd a zárónapon, a művek bemutatásakor keltik életre.

A tábor egyik érdekes programja a látogatás a Károlyi-kastélyban, ahol a megnézik a vadászati relikviákat és a festményeket, az ismerkedés a családdal pedig segíti, hogy Fót és Magyarország történetéből megismerjenek egy szeletet.

A rajzolással, festéssel töltött napok során a gyerekek találkoznak Arany János Rege a Csodaszarvasról című művével, a monda Benedek Elek által gyűjtött népmesei változatával, illetve hallgatnak a témához illő zeneszámokat a Kaláka, illetve a Kolompos együttesektől.

A táborok talán legizgalmasabb napja a péntek, amikor az elkészült műveket bemutatják a szülőknek, családtagoknak, barátoknak – egy zenés dramatikus játék formájában, a festett képekkel és az elkészített bábokkal.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább