A cigánycsuk nyerte az év madara szavazást

by Ujvári

A 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett. Legtöbb, 3884 szavazatot a cigánycsuk kapott, így ez a faj lesz a következő év madara.

A második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Amit a cigánycsukról érdemes tudni:

A cigánycsuk, más néven cigány csaláncsúcs nevét onnan kapta, hogy magas kórók, kerítések tetején, kimagasló pontokon ücsörögve leskelődik, így vadászik és várja a repkedő, ínyenc rovarfalatokat. A hím rendkívül elegáns megjelenésű, feje egyöntetű sötétbarna színű, a tojó színezete világosabb.

A cigánycsuk hazánkban gyakori, sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ.

A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti.

Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Főkép: Wikipédia, képek: Facebook

Ön hallott már erről a madárról?

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább