Már csak két napig kell tűrni a szúnyogokat

by Karakai Ildikó

 

Nagy nap lesz a szerdai: Fóton indul a földi szúnyoggyérítés. Hogy sikeres legyen, ahhoz mindnyájan hozzájárulhatunk. 

Az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül (ez a következő napokban 11 térség csaknem 500 települését érinti, több mint 90 ezer hektáron) a földi kémiai szúnyoggyérítés városunkban július 15-én, szerdán napnyugta után kezdődik. Ha a tervezett dátum valamiért nem jönne össze, akkor csütörtökön vagy pénteken indul az akció.

Deltasect Plus 1,2 ULV irtószert használnak hozzá, a készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el –  melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Mindazonáltal ajánlatos néhány óvintézkedést tenni. Az említett időpontban célszerű a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket letakarni vagy bevinni, a száradó ruhát leszedni.

A szúnyoggyérítés kezdete előtt és vége után egy órán át tanácsos az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegővel működő szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

A kezelt területről leszedett zöldségeket, gyümölcsöket mossák meg és kerüljék el messzire a szúnyoggyérítő autót.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az ilyen pangó vízfelületeket – javasolja az önkormányzat. Hogy tényleg vége legyen már a szúnyogok utáni csapkodásnak és csípések vakarásának Fóton.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább