TOP 5 étel, ami nem maradhat el a magyar karácsonyi asztalról

by bcsenge

Magyarországon az ünnep elválaszthatatlan a gazdagon megrakott asztaltól. A gasztronómia nálunk nemcsak táplálkozás, hanem hitvallás is, különösen karácsonykor. Íme az az öt klasszikus, amely nélkül egyetlen hazai háztartásban sem teljes az ünnepi vacsora.

  1. A halászlé: A kezdetek kezdete

 Szenteste a legtöbb család asztalán a halászlé az első fogás. Akár a passzírozott szegedi, akár a tésztával tálalt bajai iskola hívei vagyunk, a hal elengedhetetlen szimbólum. A keresztény hagyomány szerint a böjti ételek közé tartozik, a népi hiedelem szerint pedig a gyorsan úszó hal a haladást, a pikkelyei pedig a gazdagságot jelentik az új évre. Egy jól elkészített, tűzpiros, sűrű alaplé, benne omlós pontyszeletekkel vagy harcsával, mindenkit levesz a lábáról.

  1. Töltött káposzta: Az ünnep „másnapos” királya

 Nincs karácsony töltött káposzta nélkül. Ez az az étel, amit hatalmas fazékkal készítünk, mert tudjuk: minél többször melegítjük fel, annál finomabb lesz. A savanyított káposztalevelekbe csomagolt fűszeres hús és rizs, a szaftos aprókáposzta és a tetejére kerülő bőséges tejföl a magyar tél igazi komfortétele. Sokan már december 22-én megfőzik, hogy szentestére tökéletesen összeérjenek az ízei.

  1. Rántott hal és majonézes krumpli

Míg a halászlé a felnőttek kedvence, a rántott ponty- vagy harcsaszeletek a gyerekek körében aratnak nagy sikert. Mellé szinte kötelező a majonézes krumplisaláta, amit sokan almával, lilahagymával vagy csemegeuborkával dobnak fel. Ez a párosítás egyszerre laktató és ünnepi, és hidegen is kiváló csemege az esti ajándékbontás után.

  1. A bejgli: Dió és mák párharca

 A bejgli nálunk több mint sütemény: ez a karácsonyi mérőfok. Sikerült-e vékonyra nyújtani a tésztát? Megrepedt-e a teteje? Elég szaftos-e a töltelék? A mák a bőséget és a jó házasságot szimbolizálja, a dió pedig védelmet nyújt a rontások ellen. Ma már léteznek gesztenyés vagy marcipános változatok is, de az igazi klasszikus a diós-mákos duó.

  1. Mézeskalács: Az illatos dekoráció

 A mézeskalács sütése a legfontosabb közös családi program. A fahéj, szegfűszeg és gyömbér illata napokig belengi a lakást. Nemcsak azért szeretjük, mert finom, hanem mert díszként is megállja a helyét: kerülhet a fára, az asztalra, vagy díszes csomagolásban ajándékként is tökéletes.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább