Ismét felelevenítették a fóti szüreti hagyományokat

by fnora

Az 56. Fóti Szüret és 14. Fröccsfesztivál idén is hatalmas sikert aratott Fóton. A fóti szüret nagy múltra tekint vissza. Ezen a napon ellepik Fót utcáit a szüreti lovasok, fogatok és a néptáncosok, hogy bemutassák a fóti szüret hagyományát.

„A házbeliek fogadtak egy lovas kocsit, feltették rá a nagy kádat, vödröket, ládákat. Körülállták a nagy kádat, és elindultak szüretelni, menet közben énekeltek. A család tagjai, a rokonok és az ismerősök egyaránt segítették egymást a szüretelésben. Munka után hazamentek, gulyáslevest, rétest és töpörtyűs pogácsát ettek. A szüret végén a soron lévő felekezet bált tartott. A fiúk beöltöztek csikósnak, némelyek betyárnak. A leányokat feldíszített kocsikon vitték a szüreti bálba.”

A fenti leírás alapján tartották régen a fóti szüretet, majd az azt követő szüreti bált. Ennek mintájára indult el idén is a szüreti lovasok és fogatok vonulása Fót központjából. A Fóti Lovas Hagyományéltető Kulturális Egyesület fergeteges lovas felvonulást szervezett, az állomásokon a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium és az Apponyi Franciska Egyesített Óvoda és Bölcsőde növendékei táncoltak.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább