Nincs húsvét kalács nélkül, abból pedig a legjobb a házi! Most megosztjuk a kedvenc kalácsreceptünket és a kovász titkát!
Németh Áron, a Kenyérlelke fesztivál szervezője és a kalácsverseny ötletadója megosztotta velünk, mi a jó kalács titka.
“Legyen kovászos természetesen, nem lehet hozzá használni semmilyen adalékanyagot. A kenyérnek sem kell másból állnia, mint liszt, víz és só. Ez a titka és a szeretet, a kovászt nevelni kell. Minden nap foglalkozni kell vele, ez olyan, mint egy tamagocsi, mindig ezt mondjuk. A kovász a tamagocsi a 2023-as évben. A legfontosabb, hogy semmilyen adalékanyag, élesztő nem lehet sem a kalácsban, sem a kenyérben” – mondta lapunknak.
Szabi a pék receptjét pedig itt olvashatják, ha a legjobb kovászos kalácsot szeretnék elkészíteni húsvétra:
Hozzávalók:
600g BL55 liszt
180g érett kovász
250ml tej (szobahőmérsékletű)
100g cukor
60g puha vaj
2db tojássárgája
8g só
A receptben felsorolt alapanyagokból előtésztát készítünk. A kovászhoz adtuk a tejet és a lisztmennyiség felét. Elkeverjük, és egy éjszakára a konyhapulton hagyjuk. 8-12 óra, a kovász erősségétől függ!
Másnap az előtésztához adjuk a tojássárgákat, a cukrot, a maradék lisztet és a sót. Bedagasztjuk, 15 percet pihentetjük.
A pihentetés után hozzágyúrjuk a vajat.
60 percig letakarva pihentetjük a sütőbe tett meleg vizes edény felett kb. 28-30 fokon.
A pihentetés után meghajtogatjuk a tésztát, majd ezt tesszük a következő 45 perc után is, és harmadszor ismét 45 perc után.
A pihentetési idő letelte után a kívánt méretre gombócoljuk, és lefedve további 30 percig lazulni hagyjuk.
Megfonjuk a kalácsokat.
Sütőpapírra tesszük, megkenjük felvert tojással. Papírostól vaslábosba rakjuk. 25-28 fokon kel két órát fedő nélkül.
Sütés: 230 fokra melegíteni alsó-felső sütési módon.
Lefedve sütni 15 percig. A fedőt ez után kell levenni, és csökkenteni a hőfokot 195 fokra. Az utolsó 5 percben rácson sül az edényből kivéve, légkeveréssel 185 fokon. Az össz sütésidő 42 perc volt.