Bár egyszerűnek tűnik húsvéti sonka főzése, a lényeg itt is a részletekben rejlik, amit a nagymamák pontosan tudtak.
Már a nyers, füstölt sonka vásárlásakor érdemes alaposan körüljárni, hogy megbízható forrásból, jó minőségű terméket vegyünk. A sonkát előző este áztassuk be annyi hideg vízbe, ami épp ellepi, hogy távozzon belőle a felesleges só. Másnap ezt leöntjük, és friss vízben tegyük fel főni az alábbi hozzávalókkal:
Hozzávalók:
• 1.5 kg kötözött sonka
• 1 db vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 d tej
• 2 db kockacukor
• 2 db babérlevél
• 10 szem bors
Alacsony lángon lassan forraljuk fel, és forrástól számítva kilónként legalább egy órát főzzük.
A megfőtt sonkát hagyni kell a saját főzővizében kihűlni, majd csomagoljuk alufóliába, és egy éjszakára hagyjuk a hűtőben. Másnap reggel fogyasztható!