Lőrincz László hentesboltja a Tessedik Sámuel utca 3. szám alatt nyílt meg 3 héttel ezelőtt. Munka közben látogattuk meg a vállalkozót, így többször is megszakítottuk a riportot, mert folyamatosan jöttek a vásárlók. Úgy tűnik, hogy Lőrincz László jól ráérzett arra, hogy Fóton igény van a kiváló hentesárukra.
Mióta dolgozik ebben a szakmában?
1989-ben kezdtem a tanulmányaimat a hentes-húsipari szakképzésben, azóta ezzel foglalkozom. Tősgyökeres fótiként ez az első fóti munkahelyem. Mindig a kereskedelemben dolgoztam. Első munkahelyem a Skála Áruházban volt, később multicégnél dolgoztam, mint osztályvezető. A legutóbbi munkahelyemen kereskedelmi menedzserként tőkehússal foglalkoztam 19 évig, ahonnan 2 évvel ezelőtt léptem ki, hogy ezt a vállalkozást létrehozzam. A szakmának a gyártási része is érdekelt, nemcsak a kereskedelem. Nagy igény volt a tőkehúsra, amit gyártottam. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a vevőktől, és ezek után vettem a bátorságot, hogy kialakítsak egy saját üzletet, ami két évig tartott. A bolt mellett van egy hűtőkamra, érlelő helyiség, pácoló, gyártó helyiség és saját füstölő is. Nemcsak boltként, hanem élelmiszer-előállító kisüzemként definiálnám a vállalkozást.
Nehéz volt beszerezni az üzemeltetéshez az engedélyeket?
Tisztában voltam azzal, hogy milyen előírásokra van szükség. Beburkoltam az összes felületet, hogy mosható legyen, minden bútor rozsdamentes. Fél évbe került az engedélyek beszerzése.
Az önkormányzat segítőkész volt?
Abszolút segítőkészek voltak mindenben, az engedélyek beszerzésében is. Eredetileg az utcafrontra szerettem volna építeni a boltot, de az, a helyi rendeleteknek nem felelt meg, így beljebb került az épület, de a vevők így is szívesen bejönnek, nem panaszkodom.
Honnan érkezik a hús?
A tőkehús és a baromfi is magyar termék. Nagyhegyesről és Albertirsáról szállítják a sertéshúst. Célom, hogy a helyi termelőktől szerezzek be minél több terméket. Már felvettem a kapcsolatot mogyoródi és őrbottyáni beszállítókkal, és szeretnék Fótról is jó minőségi csirkét, kakast, tyúkot beszerezni. Lehet, hogy marhahúst is sikerül hozatni Fótról vagy a környékről. Patrióta vagyok, ezért támogatom a helyi, illetve a környékbeli beszállítókat.
Három hete nyílt az üzlet, milyenek a vásárlói visszajelzések?
Őszintén, nagyon kellemes meglepetésként tapasztalom, hogy nagy az érdeklődés a bolt iránt, a töredékére sem számítottam a forgalomnak. Azt hittem, hogy itt fogok állni és várni a vevőkre, de erről szó sincs. Folyamatosan jönnek a vásárlók. Van betekintő ablak a többi helyiségen, így a vevők megnézhetik, hogyan töltöm a kolbászt vagy fűszerezem, illetve vágom a húst. Egyelőre egyedül vagyok a boltban, édesanyám csak az adminisztrációban segít be. Reggel 7-től este 6-ig van a nyitva tartás. Szombaton 7-től délután 2-ig. Erre van igény. Reggelente melegétel-lehetőség is van, kiülhetnek a vevők a teraszra, s nyugodt körülmények között elfogyaszthatják a reggelijüket. A visszajelzés nagyon pozitív a környező utcákból, de már jöttek Csepelről és Budafokról is vásárlók. Gyorsan terjed a hír. Hétvégén előfordult már, hogy kint állt a sor.
Most a húsvétra készülve mi a legnépszerűbb húsáru?
Nagyon viszik a füstölt húsokat, a szívsonkát, de van, aki a kötözött sonkát preferálja. Szépen fogy a csülök és a tarja is, de a szívsonka most a legnépszerűbb. Van saját gyártású kolbász is, amit itt készítek, hurka, fűszerezett húsok. Mindenből minőségi terméket igyekszem hozni.
Aki ezzel foglalkozik, az szereti a húst?
Igen, én húsevő vagyok, nem untam még meg a minőségi húsárut. A hús után mindig jól esik egy finom sütemény. Gondolom, nem lesz ez másképp húsvétkor sem!