Új “fótikumot” teremtettek a Fóti Kolbival

by Karakai Ildikó

Pálinkás jó reggelt kívánt az első Fóti Kolbi résztvevőinek Dr. Vass György polgármester, amikor megnyitotta a kolbásztöltő versenyt és pálinkamustrát. Az elsőt, de közel sem az utolsót. 

Hagyományteremtő rendezvénynek szeretné a Fóti Kolbit, hogy a fröccs, mint fótikum mellett legyen egy fóti kolbász fótikum is – fogalmazott a polgármester. Képzeljük magunkat egy virtuális disznóvágásra – szólította fel a közönséget. Már szétszedtük az állatot, az egyik részét kisütjük, másik részét kolbászba töltjük.

Az utóbbi tevékenységet 24 csapat végzi az erdélyi Balavásárról, Dunakesziről, Csomádról, Siófokról, és természetesen Fótról. A 24 szál kolbász és a minősítésre leadott 18 pálinka kóstolása bizony nagy munkát ró a zsűrire – mondta Dr. Vass György, aki hozzátette, hogy két dologban biztos: nem marad ma éhen és nem lesz szomjas senki a Vörösmarty téren.

A rendezvény fővédnöke, dr. Tuzson Bence államtitkár, országgyűlési képviselő megnyitójában arról beszélt, hogy mostanában az első rendezvények korát éljük, a hagyományteremtés a cél. “Nálunk Magyarországon ami egyszer megtörténik, az már szokássá szokott válni. Ami kétszer megtörténik, az már hagyomány, így jövőre is meg kell rendezni ezt a fesztivált, hogy ténylegesen hagyománnyá váljék” – mondta. Tuzson Bence örömét fejezte ki, amiért ilyen sokan jöttek el. Jövőre vélhetően még többen lesznek, és akkor már az új sportcsarnokban tudjuk megrendezni a Fóti Kolbit – tette hozzá.

A szakavatott profikból álló zsűri elnöke, a 2010 óta működő és különböző szabadtéri kulináris eseményeket támogató, nemzetközi hírű séfeket is felvonultató Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület lovagtanácsnoka, Gazdik István ismertette a versenyszabályzatot. Egyebek közt a bélelőkészítés tisztaságának fontosságára hívta fel a csapatok figyelmét, nem csak a kolbász minősége érdekében.

 

Elmondta, hogy sütőkolbászok készülnek ma Fóton, ezek fűszerezése erőteljesebb, mint a füstöléssel készült tartós kolbászé.  Megtudhattuk azt is, hogy a legjobb eredmény érdekében mindenképpen jól át kell sütni a kolbászt, úgy, hogy roppanós legyen a bél.

Az eredmény délután derül ki.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább