Manapság egyre többen keressük a megoldást finom, ám egészséges ételek elkészítésére. Most egy olyan receptet hoztunk, amely kiváló ebédre és vacsorára is egyaránt.
Mi édesburgonyával/batátával készítettük, de sima krumplival is helyettesíthető. Mindkét zöldségnek megvannak a maga pozitív élettani hatásai: közel azonos a C- és B6-vitamin szintjük, mindkettő tartalmaz kalciumot és magnéziumot. Hasonló a kalória-, fehérje- és zsírtartalmuk is.
Különbség viszont, hogy az édesburgonya emelt rosttartalma miatt lassabban éhezik meg az ember utána. 100 gramm batáta fedezi a napi A-vitamin szükségletet is. Az A-vitamin sejtszinten támogatja a szerveket, így közvetve segíthet az anyagcsere felgyorsításában. Bár az édeskrumplit sokan egészségesebbnek tartják a hétköznapinál, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a burgonyának is sok pozitív hatása van, ha nem fojtja olajba az ember.
A legnagyobb különbség a két zöldség glikémiás indexében van, vagyis abban, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet.
A hétköznapi krumpli glikémiás indexe magasabb, rosttartalma alacsonyabb, mint a batátáé, a krumplipüré glikémiás indexe már olyan magas lehet, akár a szőlőcukoré. A cukorbetegséggel küzdők számára ezért ajánlottabb édeskrumplit fogyasztani, mint hétköznapi burgonyát. Ugyanakkor a batátának is magas a glikémiás indexe, így még ez sem tartozik a kifejezetten javasolt zöldségek közé azoknál, akiknek erre oda kell figyelniük.
Nézzük végül magát a receptet!
Hozzávalók egy adaghoz (400 kcal):
260 g édesburgonya vagy egyszerű burgonya
10 g kókuszzsír a sütéshez
3 evőkanál nyílgyökérliszt
csipet só, bors (ízlés szerint)
2 kávéskanál útifűmaghéj
85 g darált hús pulykacombból
Elkészítése:
1. A burgonyát meghámozzuk és almareszelőn lereszeljük.
2. Megszórjuk sóval, hozzátesszük a nyílgyökérlisztet és az útifűmaghéjat.
3. Tapadásmentes serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt.
4. Beletesszük a reszelt burgonyás masszát, és fakanállal laposra nyomkodjuk.
5. Nagyjából 5 percig süssük, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük készre.
6. A darált húst sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd kis pogácsát formálunk belőle, közepén mélyedéssel, és mindkét oldalát megsütjük.
7. Zöldségekkel, savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat!